Fra en virkelighet

'I <3 jelly beans 09' photo (c) 2007, Roman Soto - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Det er noen år tilbake og jeg jobber i den kommunale pleie og omsorgstjenesten. Jeg må ha tatt en ekstravakt, for jeg jobber aldri aktiv natt ellers. Jeg blir helt ødelagt av det. Sannsynligvis er det sommer og jeg har fri fra studiene.

Det er den lille halvtimen etter vaktskifte, før noe egentlig skal gjøres, at hun ringer.

“Hei.”

“Hei.”

“….”

“Du, er det farlig å ta to brett på en gang?”

“Hva slags brett?”

“Å, du vet… Sånne brett… Piller…”

“Tja, det kommer vel a på pillene. Hva slags piller?

“Vent litt…”

Det går en liten stund. Så kommer hun tilbake og oppgir et navn. Jeg finner frem en utgave av Felleskatalogen og slår opp navnet. Det er visst en form for antidepressiva.

“Vet ikke om det er direkte farlig, men to brett er nok veldig mye…”

“Ja…”

“Har du fått i deg så mange piller på en gang?”

“Ja… Eller… Jeg vet ikke helt hvor mange som var borte fra det ene brettet fra før, så jeg er ikke helt sikker. Sikkert litt mindre enn to brett…”

“Hvordan skjedde det?”

“Jo… Først, så tok jeg vel èn… Og så glemte jeg at jeg hadde tatt den, eller, jeg var ikke sikker på om jeg hadde tatt, så jeg tok en til… Og så tok jeg en til fordi jeg var så godt i gang. Og enda en… Og så bare tok jeg enda en bare på faenskap. Og så oppdaget jeg hva jeg hadde gjort, og da ble jeg sinna og tok fem til. Resten ble bare sånn…”

“Jaha. Du er ikke i spesielt dårlig humør eller noe? Tenkte du å oppnå noe med å ta så mange piller?

“Nei, det bare skjedde litt av seg selv…”

“Hør. Jeg skal ringe noen og finne ut av om dette er farlig eller noe. Det eneste jeg vet foreløpig er at du kommer til å bli ganske søvnig…?

“Ja…”

“Greit, jeg ringer deg tilbake så snart jeg vet noe mer, ok?”

Egentlig har jeg en runde å gå nå. Brukere som skal mates med skje. Brukere som skal få tennene pusset. Brukere som skal snakkes til, og som kanskje skal mumle noe uforståelig tilbake. Brukere som skal skiftes på, og som skal løftes i seng med heisekran og avkles og få ny bleie før natten faller på.

Jeg ringer giftinformasjonen.

Damen jeg snakker med slår også opp i Felleskatalogen, men vet heller ikke sikkert om pillene er farlige. Hun sender en forespørsel videre. Mens vi venter spør hun om det er snakk om et selvmordsforsøk.

“Nei, jeg tror ikke det…”

Jeg har lyst til å si: “Nei, hun er ikke egentlig noen selvmordskandidat, selv om hun skjærer seg litt i armene nå og da. Hun er bare søt og smart og rar, og gjør og sier masse rare ting før hun har tenkt seg om. Noen ganger smarte ting. Noen ganger dumme ting. For det meste bare rare veldig rare ting. Og folk vet ikke hvordan de skal forholde seg til noen som gjør rare ting, så hun prøver å ikke gjøre så mye rart når hun er ute blant folk, men jeg tror det bare gjør henne enda rarere. Som om frykten for å skremme andre ved å være rar gjør at hun må isolere seg, og gjøre enda rarere ting.”

“Jeg tror det var et slags uhell,” er det jeg sier i stedet.

“Åja.”

I følge damen jeg snakker med, er det sannsynligvis ikke noe fare på ferde. Hun må regne med å bli veldig trøtt. Jeg takker, legger på, og prøver å ringe min venninne. Ingen tar telefonen. Jeg går runden min. To timer senere prøver jeg å ringe igjen. Ingen tar telefonen. Jeg prøver å overbevise meg om at hun sover tungt. Jeg er litt urolig likevel den natten.

Det er ettermiddag neste dag og jeg har sovet ut etter nattevakten før jeg hører fra henne igjen. Hun hadde gått til kjæresten, som ikke bor særlig langt unna henne, etter at hun hadde snakket med meg. Der hadde hun sovnet.

“Men nå er jeg visst våken igjen.”

Vi småprater i fem minutter før vi legger på.

Jeg er glad hun ikke tok noe farlig. Verden er litt mer fargerik og interessant med henne i den.

 

flattr this!

This entry was posted in Diverse and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Fra en virkelighet

  1. Nina says:

    Denne var fin. Godt skrevet :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>