Mer om rettigher for studenter etter Utøya

Dette er en videre oppfølging av denne og denne bloggposten.

Det jeg ikke visste da jeg skrev om Lånekassens hastige regelendringer, var at vg.no samme dag publiserte en nyhet om at Kunnskapsdepartementet med statsråd Tora Aasland i spissen lover å gjøre generelle regelendringer for Lånekassen etter å ha møtt støttegruppen for Utøyaofrene.

Les vg.no sin artikkel her.

Den lovede endringen blir at studenter ikke lenger trenger å være så syke at de ikke kan studere i det hele tatt for å få studielån omgjort til stipend for perioden de er syk. Dermed kan man være deltidssykemeldt og få deler av studielånet omgjort til stipend.

Dette gjør at det går an å legge opp intensiteten på studiet etter hvor syk man er. Det er en mer fleksibel ordning enn dagens, og det gjelder uavhengig av sykdomsårsak. Med innføringen av denne ordningen kan jeg altså ikke klage på forskjellsbehandling.

Intensjonen bak en slik ordning er god, og jeg føler dette er riktig måte å tenke rundt problemstillingen på. Jeg er likevel ikke helt fornøyd.

En sykmelding krever nemlig diagnostisering, og innen psykisk helse er dette med diagnoser ingen enkel sak, og det blir i hvert fall ikke enklere hvis traumer er en del av problembildet. Jeg mistenker derfor at regelendringene for mange studenter bare kommer til å innebære at de i stedet for å stange hodet i Lånekassen sin vegg, kommer til å stå og stange hodet i veggen hos henholdsvis fastlegen, studenthelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten i stedet.

Dette kan i grunnen komme til å ramme Utøyaofrene også. De får riktignok særbehandling i forhold til at Lånekassen kan innhente dokumentasjonen for dem, i stedet for å måtte dokumentere at de er syke selv, men de er fortsatt avhengige av å få møte et velfungerende psykisk helsevesen for at den riktige dokumentasjonen i det hele tatt skal finnes når Lånekassen etterspør den. For de fleste vil nok dette være en god løsning. Det er bare det at jeg har møtt litt for mange som ikke får norsk psykisk helsevesen til å fungere for seg i forhold til å få dokumentert hva de egentlig sliter med slik at de får rett hjelp. Dette er særlig et problem i forhold til NAV, nå kan vi risikere at det også blir et problem i forhold til Lånekassen.

Kunnskapsdepartementet viser at de er på rett vei i forhold til å tenke tilrettelegging på en måte som gjør at det blir mulig å studere samtidig som man er syk. For mange vil dette åpne dører i forhold til det å bli friskere. Samtidig ligger det noen store og uløste problemer i norsk helse og sosialbyråkrati i forhold til hvordan man tenker rundt bruk av diagnoser som dokumentasjon av behov for tilrettelegging og hjelp. Disse problemene vil nå også gjøre seg synlige på nye måter hos Lånekassen.

Jeg har skrevet litt om denne problematikken tidligere. Mer om dette senere.

flattr this!

This entry was posted in Psykisk helse, Sosialpolitikk and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Mer om rettigher for studenter etter Utøya

  1. Mae says:

    det som er problemet, er at det kommer til å bli superenkelt å jukse seg til en diagnose (R46.1 – bisart personlig utseende,hva syns du om den?), og dermed jukse seg til stipend, mens man ligger i sengen og spiser godterier og ser ulovlig nedlastede serier, mens for de som faktisk HAR problemer, som de kanskje ikke vil snakke høyt om til noen, fordi man med en psykiatrisk diagnose automatisk også får en merkelapp, som ikke er så kult hvis man tenker mer enn 5 sekunder inn i fremtiden, FREMDELES sitter i lyset fra stearinlys og leser til eksamen og gråter sine bitre tårer fordi de egentlig ikke ORKER, men MÅ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>